Matkönyv megjelenítő főoldalProgramraktár főoldalModulok listájaDeklarációindexKategóriák

Programraktár modul: gcd

Deklarációk

gcdVisszaadja két egész szám legnagyobb közös osztóját.
gcd_factorsKét egész szám legnagyobb közös osztóját előállítja a számok egészegyütthatós kombinációjaként, és az együtthatókat elhelyezi a 3. és a 4. cím szerinti paraméterben.

Letöltés

FPgcd.pas
TPgcd.pas

Ismertető

A gcd_factors eljárást és a gcd függvényt a gcd.pas fájl tartalmazza. A gcd függvény két paramétere két (Turbo Pascalban longint, Free Pascalban int64 típusú) egész szám, eredménye a legnagyobb közös osztójuk, a paraméterekkel egyező típusú. A gcd_factors eljárás első két paramétere (a és b) két longint, ill. int64 típusú egész, 3. és 4. paramétere (c és d) szintén ilyen típusú, és cím szerint átadott (változót vár). Az eljárás előállítja a legnagyobb közös osztójukat a és b egész együtthatós kombinációjaként, és az együtthatókat c-be és d-be helyezi: ekkor c*a+d*b=(a;b). Az eljárás az euklideszi algoritmust valósítja meg. A modul szubrutinjai negatív zámokra is működnek, viszont ha valamelyik szám 0, az hibát okozhat, ezt a hívó programnak kell ellenőrizni.

Példák

gcd_exampleKét szám legnagyobb közös osztóját előállítja azok egészegyütthatós kombinációjaként, és kiírja a legnagyobb közös osztót is.